Obiektywy mikroskopowe

Znaleziono: 3 produktów

Obiektyw mikroskopowy to najważniejsza część w mikroskopie, od którego tak naprawdę zależy jakość obrazu, który można za pomocą tego urządzenia zobaczyć. To głównie obiektywy odpowiadają za powiększenie obserwowanego obiektu i pozwalają uzyskać jego ostry obraz, dlatego tak ważne jest, by był to element wysokiej jakości.

Rodzaje obiektywów mikroskopowych

Mikroskopy nie mogłyby się sprawdzać w obserwacji różnego rodzaju obiektów, gdyby nie ich układ optyczny, w którego skład wchodzą okulary i obiektywy. Obiektyw mikroskopu występuje w kilku rodzajach, które różnią jakością generowanego przez siebie obrazu. W słabszej klasie obiektywach jest on zazwyczaj obarczony wadami, mogącymi zaburzyć prowadzone obserwacje. Takich obiektywów nie wykorzystuje się w profesjonalnych badaniach, ale są wystarczające do użytku szkolnego lub domowego.

Obiektywy achromatyczne to podstawowy i najtańszy rodzaj obiektywów. Są one powszechnie wykorzystywane w urządzeniach przeznaczonych do stosowania w szkołach czy na studiach. Cechuje je duża jasność obrazu i występowanie aberracji. Większość błędów jest korygowana w obiektywach planachromatycznych, które wyposaża się w dodatkowe soczewki, by właśnie te błędy wyeliminować. To również bardzo popularne obiektywy i często znajdziecie je także w tańszych mikroskopach.

O wiele droższe są obiektywy semi-apochromatyczne i apochromatyczne, a ich cena wynika z faktu, że są to już produkty wysokiej klasy, w których udało się w zasadzie wyeliminować błędy. Stosuje się je w profesjonalnych mikroskopach.

Obiektyw mikroskopowy - najważniejsze parametry

To, jak dobrej jakości obraz będziecie mogli zobaczyć pod mikroskopem i czy będą widoczne nawet najmniejsze szczegóły, zależy głównie od parametrów obiektywu. Od jego możliwości ustawienia ostrości, powiększenia, czy apertury numerycznej. Zanim wybierzecie dla siebie konkretny model obiektywu, powinniście zastanowić się, jakie wartości poniższych parametrów będą Wam niezbędne.

Powiększenie obiektywu

Jest to najważniejszy parametr w obiektywie, ponieważ od powiększenia zależy jak małe obiekty i jak wiele szczegółów będziecie mogli przez mikroskop zobaczyć. Zakres powiększeń w obiektywach mikroskopowych jest bardzo duży i może wynosić od 1x po nawet 100x.

Apertura numeryczna

Apertura numeryczna może być dla wielu z Was nowym pojęciem. Jest ono jednak na tyle istotne, że musicie je poznać, zanim wybierzecie dla siebie obiektyw. Apertura numeryczna określa rozdzielczość optyczną obiektywu. Im ta wartość jest wyższa, tym więcej szczegółów obserwowanego obiektu będziecie mogli zobaczyć. Apertura zależy w dużej części od powiększenia i klasy optyki w obiektywie.

Jakie obiektywy są najlepsze?

Opisane powyżej parametry są w obiektywach najważniejsze, ale nie są to jedyne cechy, które je charakteryzują. Szukając dla siebie obiektywu możecie natrafić też na takie pojęcia jak długość optyczna, paracentryczność, czy parfokalność. Większy wpływ ma na nie jednak budowa obiektywu, niż jego właściwości optyczne.

Obiektywy być może wyglądają bardzo podobnie, ale mogą dość znacznie się między sobą różnić. Jaki model więc wybrać? Najpierw musicie zastanowić się nad tym, jakie zastosowanie ma mieć Wasz mikroskop, a więc co zamierzacie pod nim oglądać i w jakim celu. Jeśli jest on potrzebny do profesjonalnej analizy preparatów mikrobiologicznych, np. komórek zwierzęcych, roślinnych lub ludzkich, to konieczny będzie obiektyw o dużym powiększeniu, wyższej aperturze i bardzo dobrej jakości, czyli semi-apochromatyczny lub apochromatyczny.

Do zastosowań domowych najczęściej wybierane są tańsze obiektywy: achromatyczne lub planachromatyczne. Ich powiększenie możecie w dowolny sposób dostosowywać do prowadzonych obserwacji. Obiektywy te bardzo dobrze sprawdzają się w amatorskim użyciu.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixel